Fluordag Breda en omstreken

Op 20 november hebben de scholen aandacht besteed aan de zichtbaarheid in het verkeer via de zogenaamde ‘Fluordag’. 

Doel van deze actie: ouders, andere opvoeders en kinderen bewust maken van het feit dat het belangrijk is dat zij en hun kinderen opvallen (zichtbaar zijn) in het verkeer! We hopen eraan bij te dragen dat zij hun eigen verkeersgedrag gaan veranderen. Het gaat om opvallen op de fiets, als voetganger (met kind(eren), kinderen die buitenspelen, kinderen die zelfstandig op weg zijn in het verkeer).

Veiligheidshesjes of fluorhesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto’s.

Met donkere kleren reikt de zichtbaarheid slechts tot 20 meter, met lichte kleren tot op 50 meter. Een automobilist die 50 km/u rijdt, heeft 26 meter nodig om te stoppen en kan dus niet tijdig stilstaan als een kind in donkere kleren de weg oversteekt.

Wij willen graag dat héél Breda en omstreken vanaf 20 november hier aandacht aan geeft. De belangrijkste tips:

  • Verlichting: de voorlamp moet geel of wit licht geven, de achterlamp rood. Kies lampen die echt goed licht geven. Minilampjes zijn amper zichtbaar.
  • Reflectie: zorg voor de verplichte reflectoren op de fiets: een reflecterende strook aan de zijkant van de wielen, gele reflectoren aan de trappers en een rode reflector aan de achterkant van de fiets.
  • Kleding: kies bij voorkeur een lichtgekleurde jas. Die valt beter op dan een donkere. Reflecterende stickers of tape op jas of rugzak maken uw kind vanaf tientallen meters zichtbaar.